top of page

Как лесно да очертаем парцелите си и да ги подадем в ИСАКЕдин от най-важните етапи при регистрирането на обработваните площи в системата на ИСАК е тяхното прецизно очертаване. Преди да подаде площите си, всеки земеделски производител трябва да ги очертае по възможно най-точен начин, за да си гарантира коректно изплащане на земеделските субсидии. Но фактът, че този процес е важен, не означава, че трябва да бъде труден.


Днес фермерите разполагат с множество полезни инструменти, които могат да им спестят време и да им позволят лесно да очертаят площите си, осигурявайки им необходимата точност.


Защо е важно да очертаваме прецизно?

След като кампанията по регистрирането приключи, представените данни се проверяват автоматично за препокриване на парцели на различни ползватели от една страна и за декларирани площи извън Допустимия слой за подпомагане, от друга.


Ето защо подаването на точни данни за обработваните площи е от изключителна важност и всеки фермер трябва да е сигурен в прецизността на очертаните от него площи, преди да ги регистрира в ИСАК.


Как да избегнем грешки с помощта на SHP-файлове?

Ако земеделският стопанин реши да очертава само върху ортофото карта, има голяма вероятност да се стигне до разминаване в посочените площи. За да се избегнат евентуалните неточности, все по-често се използва опцията за очертаване чрез т. нар. SHP-файлове. Те са създадени, за да бъдат разчитани от системата ИСАК и позволяват времето за очертаване значително да се намали, а вероятността за грешка да се сведе до минимум.


Основното предимство на SHP-файловете е че фермерът може предварително да огледа всяка част от обработваната от него площ до най-малките детайли и да подсигури, че при финалното им подаване към ИСАК, ще фигурират само площите, които желае и които отговарят на изискванията.


Прецизна подготовка на файла

За най-добра прецизност при предварителната подготовка на файла могат да се комбинират няколко метода. Един от най-разпространените в момента е използването на специализиран земеделски софтуер. Програми като TechnoFarm, например, дават на фермерите достъп до всички имоти, които по правно основание притежават, или до масивите от споразумението. Този софтуер разполага с актуални сателитни изображения и зареден Допустим слой за цяла България, което максимално улеснява работата и предпазва от санкции при кандидатстване за подпомагане.


Друг често използван метод е очертаването на реалните граници на площите чрез GPS устройство. Ръчните GPS устройства или навигациите за машини като Trimble позволяват много точно определяне на реалното топографско местоположение и граници на имотите.


Но освен методи, които улесняват фермера, съществуват и няколко решения, които могат да ви подведат. Сред тях е очертаването на обработваните площи директно върху имотите по КВС. Възможно е реално обработваната земя да не съвпада с границите на собствеността, което ще доведе до несъответствия при финалното подаване на данните.


Още една грешка, която може да доведе до санкции, е очертаването на площи върху карти от Google Maps и Bing Maps. Те не могат да ви осигурят необходимата прецизност, която се изисква от институциите при подаване на обработваните площи и макар привидно да ви спестяват време и ресурси, накрая могат да ви костват много.


С какво да се съобразим при работа със земеделски софтуер за очертаване?Ако се ориентирате към използването на софтуерни продукти, проверете дали разполагат и с мобилно приложение – в много случаи то също може да бъде полезно по време на очертаването и да ви спести време, без да се прави компромис с точността на данните.


Обърнете внимание и на процеса по инсталиране на софтуера – препоръчително е да използвате решение, което не изисква допълнителна инсталация на компютъра и може да се ползва на всяко едно устройство, защото това ви дава по-голяма свобода на работа.


На какво да обърнем внимание, ако избираме сега земеделски софтуер?

Няколко са основните неща, за които трябва да внимавате, ако сега избирате софтуер, с който да очертаете площите си, като първото и най-важното е обучението за работа, защото не всяка компания, разработваща платен или безплатен софтуер, го предлага. На второ място е дали софтуерът се инсталира на един компютър и се използва само на него или може да се използва от няколко различни компютъра и дали това може да става едновременно или не. Третият ни съвет е да проверите какви други функционалности предлага софтуерът, на който сте се спрели и дали предоставя възможност за експорт на граници към навигациите, с които работите в ежедневието си.


Свържете се със своя софтуерен експерт, за да научите как земеделският софтуер TechnoFarm може да Ви бъде полезен по време на очертаването или позвънете на: 088 900 80 701930 преглеждания

Comments


bottom of page